Mathilde Memoriam, 150×100 cm, acryl op Belgisch linnen.

De stijl is geïnspireerd op Art Nouveau. Daarbij is ook veel symboliek verwerkt.

De ondergaande zon, die al in de zee is gezakt en een rode gloed achterlaat, het zogenaamde avondrood. Symbolisch voor het eind van de dag, maar ook van het leven. Je ziet Mathilde’s lange haren waaien in de wind. Die wind waait eigenlijk altijd in Zeeland en ook in West Nederland. Ook haar leven was stormachtig.

Rondom haar hoofd hangt een aureool, met daarin haar naam. Tussen de letters zijn gefacetteerde steentjes aangebracht. Zij was toch onze glamourkoningin tijdens haar leven. In het openbare leven in Amsterdam was zij prominent aanwezig, niet in de laatste plaats door het dragen van de gewaden van Fong Leng en door haar opvallende make up die werd gemaakt door haar ex-man, de schilder Carel Willink. Omdat zij door hem werd ingeruild voor een nieuwe 4e vrouw, zijn het schilderspalet en de penselen in zee gegooid.

Op dit schilderij draagt zij de Aardbei-jurk van ontwerpster Fong Leng.

Aan weerskanten van haar portret staat haar geboorteplaats en –datum en de stad Amsterdam waar zij is gestorven met de datum van het overlijden. Zij is maar 39 jaar geworden. Maar zij leeft nog altijd voort in vele harten. Tijdens en na haar leven heeft ze veel mensen geïnspireerd en had ook navolgers van haar stijl. Zo kan Lady Gaga genoemd worden, niet de minste. Er zijn films, liedjes, gedichten en theaterstukken over haar en haar leven gemaakt.

Mathilde is geboren in Terneuzen en overleden in Amsterdam. Dat zijn beide havensteden, verbonden met de zee. Op het schilderij zijn meeuwen te zien. Deze vogels zijn een vertrouwd beeld aan de kust. Voorts zijn mosselen en zeewier afgebeeld. Daar is Zeeland beroemd om. De mosselen, maar ook oesters en slakken worden geoogst en verkocht, ook buiten onze landsgrenzen. Zeewier wordt ook gegeten en geserveerd in restaurants.

In diverse blogs op Rineke’s website is aandacht besteed aan de Mathilde schilderwerken van haar hand. Ik zag haar diverse malen stijf gearmd lopen met Carel Willink in de PC Hooftstraat in Amsterdam. Deze herinnering heeft ook meegeholpen bij het schilderen.

Ik ben afgestudeerd als modeontwerpster in Amsterdam, werkte een aantal jaren in de mode-industrie, toch wilde ik liever kunstschilder zijn. Ik jarenlang modeltekenen gedaan aan De Gooise Academie in Laren, Nederland. Ondertussen werkte ik als technisch tekenaar en op kantoor. Ik deed studie naar het zelf maken van tempera en olieverf (en heb daar diverse schilderijen mee gemaakt), de mogelijkheden van acrylverf, met veel interesse in de oude technieken en recepten van de oude meesters. Zo vergrootte ik mijn vaardigheden. Al vele jaren geef ik zelf kunstlessen. Recentelijk heb ik ook een boek geschreven “Hoe maak je een Ball Jointed Doll” naar aanleiding van de BJD pop die ik heb gemaakt. Dit boek is in april 2017 uitgegeven door uitgeverij Calbona.

Ik heb vaak tentoonstellingen in Nederland en in het buitenland, zoals in Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, enz. en werd vele malen bekroond. Ik was op uitnodiging met mijn kunstwerken tijdens de Florence Biennale 2009.


Website: www.rinekedejong.nl